دکتر بهلول علیجانی بنیانگذار آب و هواشناسی سینوپتیک در ایران

دکتر بهلول علیجانی در سال ۱۳۲۵ در روستای چهرگان از توابع شهرستان شبستر به دنیا آمد. ایشان دیپلم طبیعی خود را با رتبه اول در سال ۱۳۴۵ در دبیرستان جامی تسوج دریافت نمود و بعد از اتمام دوره سربازی در سپاه دانش در سال ۱۳۴۷ به عنوان آموزگار در فیروزکوه استخدام شد. در مهر سال ۱۳۴۸ در رشته جغرافیای طبیعی دانشسرای عالی قبول شد و در سال ۱۳۵۵ پس از پذیرش در آزمون اعزام دانشگاه تربیت معلم به آمریکا رفت و سرانجام پس از ۵ سال تحصیل با دریافت دکترا در رشته جغرافیا گرایش اقلیم‌ شناسی به ایران بازگشت.

بازگشت او به ایران همزمان با رخداد انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی بود و به جهت تعطیلی دانشگاه‌ها در دبیرستان‌های فیروزکوه مشغول به تدریس گردید. با بازگشایی دانشگاه‌ها در سال ۱۳۶۲ در دانشسرای عالی یزد با مرتبه استادیاری تدریس را آغاز و علاوه بر مسؤلیت اداری به فعالیت‌های پژوهشی نیز مشغول بود.

در این زمان دو کتاب مهم خود یعنی مبانی آب‌ و هواشناسی و درآمدی بر روش‌های میدانی در جغرافیا را به نگارش درآورده و مقالات و نوشتارهای بسیاری هم در مجلات علمی و پژوهشی از وی چاپ گردید. از سال ۱۳۶۲ با سازمان هواشناسی تهران و از سال ۱۳۶۴ با دانشگاه تربیت مدرس تهران همکاری نمود و در سال ۱۳۶۹ به دانشگاه تربیت معلم تهران (دانشگاه خوارزمی کنونی) منتقل گردید.

دکتر علیجانی تا سال ۱۳۷۶ رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی و تا سال ۱۳۸۰ عهده‌ دار مدیریت گروه جغرافیای دانشگاه خوارزمی بود و در این سال جهت استفاده از فرصت مطالعاتی به کشور انگلستان عزیمت نمود. از سال ۱۳۸۴ نیز پیگیری و مسؤلیت مدیریت قطب علمی تحلیل فضایی مخاطرات محیطی را عهده‌ دار بوده‌ است.

وی در سال ۱۳۸۵ نیز جهت استفاده از فرصت مطالعاتی به کشور آمریکا عزیمت کرد. و در اسفند ماه ۱۳۹۱ به پاس خدمات دکتر علیجانی به دانش جغرافیا، همایش نکوداشت وی از سوی خانه جغرافیا و خانه اندیشمندان علوم انسانی در تهران برگزار گردید و از وی تقدیر به عمل آمد. در فروردین سال ۱۳۹۸ به عنوان یکی از اعضای هیئت ویژه بررسی سیلاب‌های کشور از طرف رئیس‌ جمهور انتخاب شد.

نشان‌ ها و جوایز
• استاد نمونه دانشگاه خوارزمی در سال ۱۳۷۱
• برنده جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران (بابت کتاب مبانی آب و هواشناسی) در سال ۱۳۷۳ در رشته جغرافیا و دریافت لوح سپاس از ریاست جمهوری، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و ریاست دانشگاه خوارزمی
• مدیر نمونه دانشگاه خوارزمی در سال ۱۳۷۲
• مقاله برگزیده هفته پژوهش در سال ۱۳۷۷ و دریافت لوح سپاس از معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان پژوهش و برنامه‌ریزی آموزشی
• پژوهشگر نمونه سال ۱۳۸۱ دانشگاه خوارزمی
• استاد نمونه کشوری در سال ۱۳۸۴
• پژوهشگر برتر سال ۱۳۹۱ دانشگاه خوارزمی
• پژوهشگر برتر کشور در سال ۱۳۹۶

آثار علمی و پژوهشی

کتاب‌ها
۱- اصول عکس‌های هوایی، انتشارات دانشگاه پیام‌نور، ۱۳۷۰
۲- مبانی آب و هواشناسی، با همکاری محمدرضا کاویانی، انتشارات سمت (از سال ۱۳۷۱ تا کنون ۱۹ بار تجدید چاپ شده‌است)، این کتاب در سال ۱۳۷۳ به عنوان کتاب سال ایران در رشته جغرافیا انتخاب شد.
۳- اقلیم‌شناسی سینوپتیک، انتشارات سمت، چاپ اول ۱۳۸۱، چاپ ششم تابستان ۱۳۹۲
۴- آب و هوای ایران، انتشارات دانشگاه پیام نور، ۱۳۷۴
۵- روش‌شناسی کمّی در جغرافیا، انتشارات سمت، ۱۳۹۸

ترجمه‌ها
۱- مبارزه با بیابان‌زایی در چین، انتشارات وزارت کشاورزی، ۱۳۶۸
۲- درآمدی بر روش‌ها و فنون میدانی در جغرافیا، انتشارات سمت، ۱۳۷۱
۳- آب‌ و هوای کره زمین، انتشارات سمت، ۱۳۷۳، چاپ پنجم، ۱۳۸۹

مقالات و پژوهش‌ها
تا اکنون ۱۹3 مقاله (۲۱ مقاله به زبان انگلیسی) از وی منتشر شده‌ است. تعداد ۲۴ مقاله فارسی و ۱۲ مقاله انگلیسی در همایش‌های علمی داخل و خارج ارائه نموده‌ است. همچنین ۱۵ طرح علمی- پژوهشی از سوی وی اجرا شده و ۶۶ رساله دکتری و ۱۸۰ پایان نامه کارشناسی ارشد را به عنوان استاد راهنما قبول مسؤلیت کرده‌است. دکتر علیجانی عضو هیئت تحریریه ۱۲ مجله علمی نیز می‌باشد.

لینک کوتاه خبر:

https://ahalishanjan.ir/?p=10721

تیلیغات شما اینجاست

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پر بازدید ترین ها
  • داغ ترین خبر ها