سید احمد طیبی شبستری الگوی روشنفکران مذهبی

سید احمد طیبی شبستری فرزند میرزا آقا شبستری در سال 1311 در شبستر متولد شد ایشان از عالمان دل‏سوز و فعالی بود که در حوزه‏ های علمیه قم و تهران به تحصیل پرداخت. هم‏چنین از دانشگاه تهران، به عنوان دانشجوی ممتاز، موفق به اخذ کارشناسی ارشد در رشته فلسفه شد. ایشان دارای تفکر انقلابی و مخالف رژیم پهلوی بود. و از شاگردان علامه طباطبایی بودند

جنبه‌ دیگرِ شخصیت طیبی که کمتر بدان پرداخته شد، نظریات سوسیالیستیِ ایشان بود که در دوران مبارزه با حکومت پهلوی، تفکّر رایج بسیاری از حوزویان مجاهد و انقلابیِ متأثّر از جریان مارکسیسم بود وی داماد مرحوم آقا سیّد مرتضی شبستری بود.

پیشنهاد ایجاد نوعی نظام اشتراکی اسلامی، یکی از نظریات وی در برخی آثارش است. تعبیر سیستم اشتراکیت اسلامی شاید برای نخستین‌ بار در کتاب او با نام فقر از نظر اسلام (۱۳۴۲) به‌ کار رفته باشد.

این کتاب الگوی مناسبی از تفکر اقتصادی شماری از روشنفکران مذهبی است که سخت متأثر از مارکسیسم بودند. وی ابوذر را یک سوسیالیست مسلمان می‌خواند و از مروّجین حرکت‌ های ساده‌ زیستانه و ابوذروار بود. کتاب دیگر او، تقیه و امر به معروف و نهی از منکر (۱۳۵۱) به بحث دربارۀ امر به معروف به‌ عنوان استراتژی و تقیه به‌ عنوان تاکتیک می‌پردازد و تقیۀ واقعی را که به تعبیر او سپر حرکت‌های انقلابی است از تقیه تقلبی که ابزار سوء استفاده است، جدا می‌کند. وی امر به معروف و نهی از منکر را اجتماعی‌ ترین مسائل شمرده و لازمۀ آن را تشکیل حکومت اسلامی می‌داند.

سید احمد طیبی شبستری وی همزمان با تحصیل به کار تألیف و ترجمه نیز اشتغال داشت و آثار ارزش‏مندی را از خود به یادگار گذاشت که میتوان به چند مورد زیر اشاره کرد: فرهنگ عقاید و قوانین اسلامی، ترجمة مفاتیح الجنان، اخلاقِ قرآن، فقر از نظر اسلام، حول المیزان، پیامبر نور، تقیه و امر به معروف و نهی از منکر و… اخلاق قرآن؛ ترجمۀ پیام نور، اثر محمد غزالی مصری فرهنگ عقاید و قوانین اسلامی، ترجمه کتاب روح‌الدّین الاسلامی، اثر عفیف عبدالفتاح طباره (۱۳۳۸ش)؛ ترجمۀ مفاتیح‌ الجنان به سبک علمی و ادبی چند نمونه از این آثار است که میتوان از آنها نام برد.

سید احمد طیبی شبستری در خصوص مسایل گوناگون علمی، اعتقادی، فقهی، اجتماعی و سیاسی تبادل نظر و همفکری داشت که اسامی برخی از این بزرگان عبارت است از: شیخ محمدتقی فلسفی، سید علی نقی فیض الاسلام ، محمد امامی کاشانی، حاج سید هاشم رسولی محلاتی، حاج شیخ علی موحدی کرمانی، حاج شیخ ابوالقاسم خزعلی، حاج سید نورالدین طاهری، حاج شیخ عباسعلی اسلامی و عده ای دیگر از مشاهیر ایرانی

سیّد احمد طیّبی شبستری در سن ۴0 سالگیِ در سال ۱۳۵۰ به علت سکته قلبی دارفانی را وداع گفت و مجلس ختمی در مسجد هدایت برای یادبود ایشان برگزار گردید که شیخ جعفر جوادی شجونی به منبر رفت. و افراد سرشناسی در مراسم ترحیم ایشان حضور داشتند که عبارت بودند از: دکتر سحابی، مهندس بازرگان، دکتر باهنر، حجازی واعظ، آیت الله شبستری، شالچیان، دکتر شیبانی، حسینی، صادقی، سلیمی، توحیدی، موسوی، رجایی، مهندس بهفروزی و…

منابع
طبقات مفسران شیعه 928
جریان های و سازمان های مذهبی سیاسی ایران850 – 854
برگه پایانی کتاب تقیه و امر به معروف و نهی از منکر
مختصری از تاریخ شبستر 82 – 83
تربت پاکان قم 740/2
مولفین کتب چاپی 422/1
نام آوران آذربایجان در سده 14 473
تسوج در گذر تاریخ 166- 167

لینک کوتاه خبر:

https://ahalishanjan.ir/?p=10624

تیلیغات شما اینجاست

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پر بازدید ترین ها
  • داغ ترین خبر ها