خودتون معرفی بفرمایید؟
بنده فرامرز مهدی زاده متولد سال ۱۳۷۴ اهل شهر شبستر از استان آذربایجان شرقی هستم.
چطور شد که به فیلم سازی و ساخت مستند روی آوردید؟
اولین جرقه فیلمسازی بنده بر میگرده به دوران دبیرستان و درس تاریخ جناب آقای محمد بابا آهنگر،در اون سالها من در حفظ مطالب تاریخ و پاسخ بصورت شفاهی مشکل داشتم و از معلم درخواست کردم بجای پرسش شفاهی مطالب هر درس رو به صورت پاورپوینت کار کنم و ارائه بدم، معلم پیشنهاد من رو قبول کرد و فرصتی برای بنده داد تا بتونم در این درس موفق باشم، من از رفتار معلم خیلی خوشحال و تحت تاثیر قرار گرفتم و شروع کردم به درست کردن پاورپوینت و در این دوران تازه با برنامه های فیلمسازی آشنا شده بودم و به ذهنم آمد بپاس رفتار محترمانه معلمم هرچند وقت زیادی لازم بود اما بجای پاورپوینت، کلیپی برای آن درس کار کنم. اولین کلیپی که ساختم مورد استقبال معلم عزیزمان قرار گرفت و این شد که تا پایان آن سال برای چند درس کلیپ ساختم و رفته رفته پیشرفت در کار ایجاد شد و نهایت سال بعد اولین مستند درسی رو بعنوان یک دانش آموز کار کردم و با پیگیری معلممان لوح تقدیری از طرف مدیرکل آموزش و پرورش استان آن زمان نیز دریافت کردم و این شروعی بود برای ایجاد علاقه برای ساخت مستند.
اسامی آثار مستند هایی که تا اکنون تولید کردید را لطفاً نام ببرید؟
علاوه بر مستندهای دانش آموزی اولین مستند بنده فیلمی بود با نام مدرسه حسینی که در مورد تاریخچه آیین های عزاداری در شهر شبستر در سال ۱۳۹۳ ساخته شد. بعد از آن فیلم دستها سخن میگوید را در مورد دو تن از پیشقدمان فرهنگی در منطقه شبستر تولید کردیم، سپس بعد از سه سال تلاش دوستان فیلم مستند پیرفرهنگ آذربایجان رو جهت بزرگداشت مقام استاد بیت اله جمالی کار کردیم که تونست در جشنواره بین المللی فیلم رشد در بخش معلمان فیلمساز بعنوان فیلم منتخب انتخاب بشه و همچنین روز معلم نیز از شبکه سهند پخش شد.
بعد از آن مستند شهیدگاه بود که در مورد یکی از آثار ناملموس میراث فرهنگی در شهر شندآباد کار کردیم که البته این فیلم هم در جشنواره فیلم کوتاه تبریز در سال ۱۴۰۱ از بین ۵۶ مستند جزو ۱۰ فیلمبرتر جشنواره انتخاب شد. یکی دیگر از مستندهامون در مورد استاد عبدالعلی مجازی شانجان با نام گوجامان یازیچی بود که به درخواست ستاد برگزاری همایش گرامیداشت استاد مجازی تهیه و تولید شد. آخرین مستندی که اخیرا کار کردیم مستند شب خورشید بود که مستندی تحقیقی در مورد شب چله در منطقه آذربایجان بود که به تهیه کنندگی صداوسیما تولید و در شب چله از شبکه سهند پخش شد.
در حال حاضر روی سه مستند داریم کار میکنیم، مستند ائل سنی آتماز در مورد شخصیت هنری استاد عاشیق قشم که بعد از تحقیق اکنون در مرحله نوشتن فیلمنامه قرار دارد، مستند بنیس که در مرحله تصویربرداری قرار دارد و مستندی دیگر در مورد تاریخ اجتماعی شبستر
شما به عنوان کسی که خودتان فیلمساز هستید به نظرتان بهتر است که چطور به مستند نگاه کنیم؟
به نظر بنده سینمای مستند با توجه به اینکه با واقعیت های جهان هستی و انسان ها سروکار دارد از جایگاه بالاتری در عرصه هنری برخوردار است چرا که می تواند با دیدی واقع بینانه، ظریف و نگاهی فراتر بسیاری از مشکلات جامعه و انسان ها را حل نماید و همین موضوع کافی است که مخاطب نسبت به سینمای مستند ارزش و اهمیت بیشتری قائل شود.
از دید شما، مسائل و مشکلات مستند سازی در ایران چیست؟
در سال های اخیر دید مثبتی از طرف مسئولین امر نسبت به سینمای مستند ایجاد شده و برای رونق آن در تلاش اند علی الخصوص با ایجاد شبکه تخصصی مستند این امر تسهیل پیدا کرده و کم کم مردم نیز با ارزش و اهمیت سینمای مستند آشناتر می شوند و مخاطبان مستند رو به فزونی است اما همچنان آنطور که باید و شاید مستند به جایگاهی که شایسته آن است نرسیده است و فضای رشد مستند سازی محدود است.
در آخر مصاحبه اگر مطلب هست که فراموش شده اضافه بفرمایید.
در آخر جا دارد از تمامی اساتید، هنرمندان، دوستان و بزرگوارانی که در طی این سال ها به گروه فیلمسازی ما بها داده و حمایتمون کردن و همچنین از شما برادر عزیزم که بعنوان رسانه ای فعال در شهرستان فعالیت میکنید تشکر کنم.