میرزا معصوم خاوری کوزه کنانی از شاعران بزرگ ایرانی

میرزا معصوم خاوری کوزه کنانی عالم دینی قرن سیزدهم هجری و از شاعران فتحعلی شاه قاجار که گفته می‌شود از نوادگان شمس تبریزی یکی از بزرگان صوفیه و شاعران بزرگ ایرانی است میرزا معصوم خاوری ساکن کاشان بود و در همان جا هم ازدواج نمود همسر او برادرزاده فتحعلی خان ملك الشعرا صبا از معروفترين شاعران اوايل دوره قاجار بود.

فتحعلی خان صبا به جهت کمال و سلامت نفس میرزا معصوم یکی از برادرزادگانش را به همسری او درآورد گذران زندگی میرزا معصوم خاوری از راه بازرگانی بود و خود را به معاشرت اهل دنیا آلوده نساخت در میانه‌های عمر به حج رفت و مثنوی تحفه الحرمین خود را به نام فتحعلی شاه قاجار در مسافرت به حرمین شریفین مکه و مدینه سرود. در سرگذشت نامه‌ها از سلامت نفس سخنرانی دانش فراوان و استادی وی در فنون نظم و نصب سخن فراوان رفته است.

آثار منظوم نفیس خطی خاوری سیزده هزار و سیصد و چهل و هفت بیت است که به شیوه شاعران عصر بازگشت سروده شده است که نشان میدهد، خاوری شاعرانی چون ابوالعلاء گنجوی، فلکی شروانی، خاقانی، جامی، نظامی و محتشم کاشانی را در سرودن اشعار در نظر داشته است و به نوعی احیا کننده شیوه آنان است.

جغرافیای محل زندگی شاعر در آذربایجان و کاشان تاثیری شگرف بر زبان و بیان شاعر داشته است و کلام شاعر متاثر از محیط و اوضاع محل زندگی اوست. خاوری با توجه به شخصیت مذهبی که دارد از شعر و ادب به عنوان ابزار انتقال مفاهیم مورد علاقه و تاکید خویش بهره گرفته است.

خاوری در اوان جوانی علوم ادبی و رسوم عربی را تحصیل كرد و پس از كسب معارف و كمالات هوس خاک بوسی زیارت ثامن ائمّه علی بن موسی الرضا (ع) میکند و پس از زیارت آن مرقد مطهّر به عزم تجارت و سیاحت به نواحی مركزی ایران سفر می كند چنان كه خاک دارالمومنین كاشان دامنش را در تصرف می آورد.

خاوری كوزه كنانی در كاشان، كه دیار ادبا و فضال بود به واسطه ذوق ادبی كه داشته به عضویت محفل ادبی صبا پذیرفته می شود. خاوری كوزه كنانی چنان دلبسته و شیفته كاشان كه دیار ادبا و فضلا بوده است، میگردد كه در اشعارش نیز این دلبستگی را نشان میدهد و تحت تاثیر محیط كاشان قرار میگیرد شاعر پس از اقامت در كاشان به آذربایجان بازنگشته است  او تا آخر عمر در كاشان میماند

بطور كلی خاوری را میتوان پلی ارتباطی میان شاعران خراسانی و آذربایجانی و كاشانی دانست. چنانکه میدانیم شعر آذربایجانی نیز بر پایۀ شعر خراسانی قرن ششم است اما ارزش های ادبی فکری آن به مقدار زیادی بها آنچه در خراسان بود
متفاوت و دیگرگون است به گونه ای كه برخی را تشویق كرده است شعر آذربایجانی را سبکی مستقل قلمداد كنند.

هنر خاوری در سرودن اشعارش رعایت مقتضای حال است. كلام او دارای بلاغت و فصاحت است. ظرافت های بالغی و هنرمندی ها و تخیالت ذهنی شاعر باعث شده تها جزر و مدهای لفظ و معنا را در سرتاسر اشعارش به صورت كامال هنری و همراه بها تصویر سازی هایی بی نظیر بکار رود.

او در پرداختن به داستان هایش به تناسب شخصیت های داستانی خود سخن میگوید. آوردن نکات ارزنده و تلمیح هایی چشم نواز او كه ظرافت های ادبی و صورت های خیالی درآمیخته، به آثار خویش رنگ و بویی تازه بخشیده است. خاوری با بکارگیری آرایه های ادبی و با ساختن تصاویر بالغی و بدیعی هنر آفرینی میکند و سرودن اشعارش نگارگری میکند. او میکوشد ضمن بیان داستان، ظرایف دانش و بینش خود را با عنایت به صناعات ادبی به جلوه آورد.

خاوری شاعر و عالم دینی است و دیوان او سرتاسر توجه به دستورات قرآنی می باشد. او دردیوان سعی دارد همواره به انجام فرایض و مستحبات و دروی از محرمات بپردازد. از جمله: پرهیز از نفسانیات – توبه – شفاعت چهارده معصوم (ع)-عقوبت گناهان- پاداش نیکوكاری و خدمت به خلق بپردازد .

از ویژگی های بارز دیوان خاوری سوگند است. خاوری در جای جای اشعارش معتقهد است كه اكثر انبیا و الهی (ع) برای رفع اندوه و پذیرفته شدن دعاهایشان نام چهارده معصوم(ع) كه جملگی در لوح الهی مرقوم است را بر لبان میرانند و شفاعتشان را میکرده است.از جمله سوگندهای حضرت یعقوب (ع) و حضرت یوسف (ع)

آرامگاه خاوری كوزه كنانی در قبرستان پنجه شاه گذر آقا رحیم كاشان( است كه متاسفانه به جهت تسطیح قبرستان تخریب شده است. آرامگاه خاوری كاشانی نیز در ایوان آیینه كاری زیارت حضرت هارون بن موسی بن جعفر(ع) پنجه شاه كاشان واقع شده است.

نمونه شعر
ز تاک دختر رز دل به جلوه می ببرد            چنان که از غرفات بهشت حور العین
به صحن باغ انار کفیده بر کف شاخ            همی بخندد و بر درج های در ثمین

غزل
صبح است و در طرف چمن بلبل نوا خوان آمده
بر شاخ سرو و نارون قمری در افغان آمده
هم دلگشا گلشن شده هم مرغ دستان خوان شده
هم شمع گل روشن شده هم غنچه خندان آمده
افلاک چرخ آفاق چه دلوی دو از وی مهر و مه
زیر و زبر بیگاه و گه این رفته و آن آمده
ز آن دلو و چه از کهکشان رودی است در گردون روان
ز آن کشتزار آسمان زیـن گـونـه ریـان آمـده
گردون مگر از مردمی در مدح دارا زد دمی
کز گوهر انجم همی آگنده دامان آمده

آثار
۱) مثنوى تحفة الحرمين؛
سفرنامه منظوم او به حرمین شریفین که در مقابل قران السعدین امیر خسرو دهلوی سرود و به فتحعلی شاه تقدیم کرد و پاداش گرفت در وجه تسمیه کتاب چنین گوید:

چون به فتوح دل و جان شد سبب                    کرد فتوح الحرمينش لقب

(۲) دیوان شعر (مشتمل بر غزلیات و قصاید وی)
(3) مهر خاوری (گلچین هزار بیتی از اشعار محمود میرزا به همراه مقدمه ای در احوال و آثار وی)
(4) مثنوی احسن القصص (یوسف و زلیخها)
(5) مثنوی نصیحه النظام
(6) قصاید و غزلیات
(7) تركیب بند
(8) رباعیات

از جمله مقالات در مورد خاوری كوزه كنانی:
-1 ایرج افشار، یوسف و زلیخای خاوری یا احسن القصص، مجله دانشکده ادبیات و علوم
انسانی تبریز، تابستان ،1342 شماره ،69 ص .260-257
-2 دوات آبادی ،عزیز،سخنوران ارونق و انزاب ،دانشکده ادبیات و علوم انسانی تبریز،
پاییز،1346 شماره ،83ص324-321
-3  میرزا محمدصادق مروزی، در مسند وقایع نگاری، مجله علوم انسانی دانشگاه الزهرا،
بهار ،1384 شماره ،53 ص .82-61
-4 نادره جاللی، شایسته ها و بایسته های نشر (رساالت محمد میرزا قاجار)، آئینه میراث،
بهار ،1380 شماره 12 ، ص.118-115
-5 ابوالفتح حکیمیان، شاهزادگان سخن پرداز ایران، مجله هنر و مردم، اسفند ،1353
شماره ،149 ص .19-9
-6 حسن عاطفی، فر جوانی گرفت طفل رضیع بهار، مجله حافظ، نیمه دوم اسفند ،1384
شماره ،26 ص17-16
-7 احمد نیکو همت، خاندان خاوری، مجله وحید، نیمه دوم شهریور و نیمه اول مهر،1357 شماره 240و ،241 ص 8

منابع
1) الذريعة ۲۸۷/۹؛ ۱۳۷/۱۹
2) مصطبه خراب ۵۴
3) طرائق الحقایق ۲۵۵/۳-۲۵۶
4) حديقة الشعراء ۵۳۳/۱-۵۳۵
5) تذکره شعرای آذربایجان ۴۷۶/۱-۴۸۲ (۵) سخنوران آذربایجان ۳۲۷/۱-۳۳۱
6) دانشمندان آذربایجان ۱۳۴
7) ریاض العارفین ۴۳۵
8) مختصری از تاریخ شبستر ۱۵۲
9) گونه ای بررسی و تحقیق در مورد اوضاع ،طبیعی اقتصادی و انسانی شبستر ۱۲۰
۱۰) نگاهی به تاریخ و جغرافیای ،شبستر تسوج و صوفیان ۴۱۷-۴۱۸
۱۱) شبستر و پیرامون آن ۱۲۵-۱۲۶
12) دانشنامه ارونق و انزاب جلد دوم  646-653
13) سبک شناسی دیوان خطی خاوری کوزه کنانی (کاشانی) و معرفی نسخ موجود آن نشریه سبک شناسی نظم و نثر فارسی» شهریور 1399 شماره 52

لینک کوتاه خبر:

https://ahalishanjan.ir/?p=10691

تیلیغات شما اینجاست

نظر خود را وارد کنید

آدرس ایمیل شما در دسترس عموم قرار نمیگیرد.

  • پر بازدید ترین ها
  • داغ ترین خبر ها